Konference om livsfortællinger

CREATE Konferencen i 2023 handlede om livsfortællinger.

Vi elsker en god historie, men der er næppe nogen fortælling, der er vigtigere for os, end den om vores eget liv. Hele vores identitet hviler på, hvilken historie vi bærer rundt på. Livsfortællinger er med andre ord livsvigtige. På CREATE Konference 2023 undersøger vi livsfortællingen og prøver at forstå, hvordan vi som mennesker former vores personlige historie gennem erfaringer og erindringer.
Udover det faglige blik vil konferencen denne gang byde på en workshop, hvor du selv skal reflektere over din egen livsfortælling. Derudover kan du møde en række kunstnere, der har givet os historier, der påvirker og måske endda ændrer vores egen opfattelse af det liv, vi lever.

Da konferencen er vokset ud af sine vante rammer, byder vi denne gang indenfor i Svendborgs
smukke Guldsal i hjertet af byen. Vi glæder os til at se dig.

Fra VR-oplevelsen 'Nothing Happens' af Uri & Michelle Kranot
Fra VR-oplevelsen 'Nothing Happens' af Uri & Michelle Kranot

Dagens program

8.30-9.00 Morgenmad med mulighed for at tanke op inden dagen starter

9.00-9.10 Velkomst ved festivalleder Asbjørn Rune Bourgeat

9.15-10.00 Rikke Amalie Agergaard Jensen

10.10-10.55 Signe Parkins workshop del 1

11.05-11.50 Uri og Michelle Kranot

12.00-12.45 Pause og frokost

12.45-13.30 Jonas Poher Rasmussen

13.40-14.10 Signe Parkins workshop del 2

14.10-14.30 Pause med mulighed for at strække benene

14.30-14.50 Kaffe og kage serveres

14.50-15.50 Hanne-Vibeke Holst & Jesper Wung-Sung

15.50-16.00 Tak for i dag

Fra filmen 'Hollow Land' af Uri & Michelle Kranot
Fra filmen 'Hollow Land' af Uri & Michelle Kranot

Oplægsholdere

RIKKE AMALIE AGERGAARD JENSEN – Cand.psych., Ph.d.
Forsker og adjunkt ved Center for Pårørendeinddragelse i Vejle og Institut for Regional Sundhedsforskning på SDU med speciale i narrativ identitet, familienarrativer og psykisk lidelse.

Vi spejler os i andres historier. Den narrative identitet tager form som en fortælling med scener, personer, plot og tema. Grundmaterialet til fortællingen findes i den selvbiografiske hukommelse, som rummer al den information, vi mennesker husker om os selv. Men fortællingen skabes og genskabes også løbende i mødet med andres fortællinger. Her spejler tilhøreren sig selv og hører om det liv, der venter dem eller andre. Man bliver vidne til, hvad der er godt og ondt, vigtigt eller ligegyldigt.

Fra bogen 'Blomsten der elsker mig' illustreret af Signe Parkins, der står for årets workshop
Fra bogen 'Blomsten der elsker mig' illustreret af Signe Parkins, der står for årets workshop

JONAS POHER RASMUSSEN – Instruktør og filmskaber
Debuterede med ‘Noget Om Halfdan’ – en portrætfilm om hans farfar, forfatteren Halfdan Rasmussen. Hans seneste værk er den prisbelønnede og Oscar-nominerede animationsdokumentar ‘FLUGT’.

Vi får et unikt indblik i tilblivelsen af FLUGT. Fra Jonas Poher Rasmussens første møde med Amin i midt 90’erne, til hvordan deres venskab udviklede sig og idéen til filmen opstod. Jonas Poher Rasmussen viser udviklingsmateriale og klip fra filmen, inviterer til dialog og spørgsmål og fortæller om processen med at oversætte et meget personligt vidnesbyrd til en medrivende filmisk fortælling, og om hvordan animationen hjalp til med at sætte historien fri.

SIGNE PARKINS – Kunstner, illustrator og tegneserieskaber
Uddannet på Colchester Institute of Fine Art, England og Designskolen Kolding, MA i illustration. Har bl.a. vundet Kulturministeriets Illustratorpris for ‘Blomsten der elsker mig’.

I de to workshops vil vi gennem tegne- og skrive øvelser lirke erindringer frem og omdanne dem til billeder. Vi vil prøve at provokere vores hukommelse til at huske nyt ved at tegne ud fra tilfældige ord og udklip, som ikke umiddelbart kan kobles til vores egen livsfortælling.

URI & MICHELLE KRANOT – Kunstnere, filmskabere og ledere på ANIDOX
Skabere af innovative værker, der bl.a. har vundet Grand Jury Prize for Best VR Immersive Work at the 77th La Biennale di Venezia og Best Immersive XR at the 74th Cannes Film Festival.

Hør om arbejdet med at skabe oplevelser i VR, der eksperimenterer med narrativer og skubber til grænserne mellem kunst og virkelighed. Oplægget foregår på engelsk.

Samtale mellem HANNE-VIBEKE HOLST og JESPER WUNG-SUNG om at skrive eksofiktion inspireret af billedkunsten

HANNE-VIBEKE HOLST – Forfatter
Uddannet journalist og siden forfatter til en lang række anerkendte romaner – senest den aktuelle bog ‘Kriger uden maske’. Desuden vinder af De Gyldne Laurbær og Ridder af Dannebrog.

JESPER WUNG-SUNG – Forfatter
Forfatter til en lang række prisvindende børne- og ungdomsbøger samt romaner, hvor hans seneste er ‘Kvinde set fra ryggen’. Desuden vinder af De Gyldne Laurbær og medlem af Det Danske Akademi.

Hvordan vokser sprog, karakterer og livsfortællinger frem af malerier og skulpturer? Det spørgsmål stiller vi Hanne-Vibeke Holst og Jesper Wung-Sung, som begge har skabt litterære værker med afsæt i billedkunsten. I samtalen fortæller de to forfattere om, hvordan de har grebet arbejdet an på vejen fra den visuelle til den litterære livsfortælling.

Still fra filmen 'FLUGT' af Jonas Poher Rasmussen
Still fra filmen 'FLUGT' af Jonas Poher Rasmussen